Hajvitamin
Milk Shake 2005.12.11. 19:16
A hajadnak jt tesz ha tbb vitamint juttatsz a szerevezetbe.
|
A haj vztartalma, azaz hidratltsga biztostja azt, hogy a haj lgyabb, szebb legyen. A hajad hidratltabb s egszsgesebb lehet, ha tkezskor olyan vitaminokat jutatsz a szervezetedbe, amelyek egszsgesebb s fnyesebb varzsoljk a tincseidet.
Az tkezs s a haj
A legfontosabb tnyez a vitaminok s svnyi sk bevitele a szervezetbe.
A- vitamin: segt zsrosabb tenni a szraz hajat. Ez klnsen tlen fontos, amikor a krnyezeti hatsok miatt szrazabbak a hajszlak. Az A-vitamin megtallhat a marha- s sertsmjban, a vajban s a spentban.
B3-vitamin: megvdi a haj kls rtegt, s cskkenti a korpakpzdst. Gyakrabban egyl mogyort s dit, vagy tonhalat s lazacot.
B5-vitamin: kis mrtkben felgyorstja a haj nvekedst. Nagyobb mennyisgben van jelen a mjakban, a tojsban, a halban, a rizsben s a lencsben.
B6-vitamin: cskkenti a korpsods folyamatt s gtolja a haj zsrosodst. Megtallhat a borjmjban, a diban, a friss lazacban s az avokdban.
C-vitamin: ersti a haj ellenll kpessgt. Nagyobb mennyisgben tartalmaz C-vitamint a kivi, a petrezselyem, valamint minden dligymlcs s nyers zldsg.
F-vitamin: szablyozza a normlis korpakpzdst. Fleg a nvnyi olajokban tallhat F-vitamin.
Fehrjk: nagyon fontosak a szaruanyag-kpzdshez, mert ez a haj legfontosabb alkoteleme. Ajnlott a sovny hs, hal, sajt, tojs, bab, joghurtok, friss zldsgek s a szrtott gymlcsk fogyasztsa.
Lehetleg kerld a zsros, tlfszerezett telek s a cukor, illetve kemnyt fogyasztst, mert egyrszt slyflsleget okozhatnak, msrszt a klnbz brtpusok szmra is kedveztlen folyamatokat eredmnyezhetnek. |
|